Обговорення посібників Ради Європи

«Освіта є найпотужнішою зброєю, яку можна використовувати, щоб змінити світ».
Нельсон Мандела

14 квітня відбулася онлайн-зустріч на платформі Zoom педагогічного колективу КЗ “НВК: ЗШ І-ІІІ ст. – гімназії 6 ВМР” з тренерами програми Валентиною Ткачук та Віктором Сіпєєвим.

Сучасна освіта прагне демократизувати та гуманізувати освітній процес, надавши людям можливостей здійснювати і захищати свої демократичні права й обов’язки в суспільстві, цінувати різноманітність і відігравати активну роль у громадському житті для сприяння і захисту демократії та верховенства права.
Опрацювавши посібники Ради Європи, можна зробити висновок, що вправи та ігри, які спрямовані на реалізацію програм з «Освіти для демократичного громадянства» (ОДГ) та «Освіти з прав людини» (ОПЛ), навчають не тільки дітей, а й дорослих життєвим практичним речам, наприклад: розбиратися у сімейних проблемах, не вдаючись до насильства, навчитися вирішувати ігрові суперечки у справедливий та розумний спосіб та ін. ОДГ/ОПЛ забезпечує їх знаннями та навичками, необхідними для шкільного та майбутнього сімейного і громадського життя.
Цікавим є те, що ці посібники представляють ряд методик для вчителів, які допомагають визначити оптимальні умови навчання та викладання, цілі та матеріали, що можуть бути обрані для їх досягнення. Надано практичні рекомендації стосовно керівництва навчальним процесом і вибору форм навчання, оцінювання досягнень учнів, а також вміщено розробки уроків, які розраховані на весь навчальний рік.
Вважаємо, що вправи, які нам були представлені, доцільно використовувати майже на кожному уроці, але слід адаптувати їх згідно віковим особливостям учнів, їх розвиток та активність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.