Екскурсія до Шевченківського національного заповідника

20-21 жовтня 2021 року учні 9-А, 9-Д, окремі учні 10-В та 7-Д класів на чолі із класними керівниками Патій А. М. та Похилько Л. В. у рамках реалізації історико-літературного проєкту «Шевченко від «А» до «Я»» відвідали Шевченківський національний заповідник у м. Каневі, що розташований на Чернечій горі (Тарасовій) горі, неподалік від Дніпра, на його території знаходяться пам’ятки археології, архітектури, історії, мистецтва та природи: Могила Т. Г. Шевченка (1939 р., скульптор М. Манізер, архітектор Є. Левінсон), Державний музей Т. Г. Шевченка, могила І. Ядловського, довголітнього хранителя Шевченкового меморіалу (1884 – 1933 рр..);
З метою поглиблення знань з історії учні відвідали Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник, що створений на базі музею історії Корсунь-Шевченківської битви з метою збереження і раціонального використання пам’яток історії, культури й природи.
Відвідувачам Заповідника було проведено екскурсію, цікаву та пізнавальну лекцію, спрямовані на пропаганду історії і духовної спадщини України. Не менш цікавим об’єктом подорожувальників був історико-культурний заповідник „Батьківщина Тараса Шевченка”, де у 1989 р. було відтворено в селі дві хати: хату Якима Бойка – діда Тараса по його матері, та хату Копія, у якій півтора року жила сім’я Шевченків. Обидві з 1992 року ввійшли до складу історико-культурного заповідника. Поруч з хатою цікава пам’ятка народної архітектури – дерев’яна комора, або клуня, перенесена на це місце із Шевченкового.
Протягом екскурсії школярі отримали чимало нових знань з історії, літератури, мистецтва, долучились до духовної та культурної спадщини українського народу, адже подібні заходи формують патріотичне, естетичне й екологічне виховання, гуманістичний світогляд, високі моральні якості молодого покоління.