Тиждень інклюзивної освіти «Рівний рівному»

У рамках проведення тижня інклюзивної освіти «Рівний рівному» (28 листопада – 02 грудня 2022 року)  у понеділок 28.11.2022 року в нашому закладі був запущений флешмоб «Передай посмішку!». У психології існує так звана гіпотеза зворотного зв’язку: як емоції впливають на наш вираз обличчя, так само і вираз обличчя впливає на наші емоції. А це означає, що часом досить просто усміхнутися, щоб підняти собі настрій. Навіть в такий непростий час, необхідно вчитися радіти життю! Усміхнись, і весь світ буде усміхатися з тобою! Протягом дня ліцеїсти передавали посмішку своїм друзям, виразивши її за допомогою кінетичного засобу спілкування – погляду, при цьому прикривши рота малюнком «усмішкою». А також створили оригінальні та цікаві фото. Протягом тижня функціонувала фотовиставка про видатних людей з обмеженими можливостями «Можливості – обмежені, здібності – безмежні». Здобувачі освіти з особливими освітніми потребами презентували свої розповіді   за допомогою віртуальної дошки Padlet.  Покликання на дошку: https://padlet.com/furman22041989/j19crat2drg8ivna та на блозі асистентів учителів: https://inclusivemediumlyceum6.blogspot.com/.
У середу 30.11.2022 року відбувся тренінг «Інклюзивне навчання: рівні можливості для кожного». Тренер та асистент вчителя Світлана Львовська розкрила наступні питання:

  • Поняття інклюзивного середовища.
  • Універсальність навчального процесу.
  • Інклюзивні компетентності вчителя.
  • Організаційно-педагогічні умови формування інклюзивного середовища.
  • Додаткова підтримка в освітньому процесі: адаптації та модифікації.

В роботі тренінгу взяли участь вчителі інклюзивних класів та асистенти вчителів закладу. Мета тренінгу – підвищення рівня професійної компетентності педагогів закладу щодо організації інклюзивного навчання та  психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами.
Учасники тренінгу в творчій атмосфері опановували сутність інклюзивної освіти, поєднавши теорію з практикою.
У четвер 01.12.2022 року здобувачі освіти з особливими освітніми потребами долучилися до арт терапевтичного проєкту «Створення спільних картин».

На початку  заходу практичний психолог закладу Тетяна Березюк провела майстерку з виготовлення «Помогайлика», який допомогав діткам у процесі роботи.
У творчій та затишній атмосфері учасники проєкту створили дві спільні картини, використовуючи техніку малювання долоньками. Діти відчули себе справжніми художниками, а ще розвивали свою фантазію, творчість та самостійність.
Протягом тижня діти мали змогу проявити себе та презентувати свої здібності, захоплення та досягнення. До прикладу Софія Андрієвська змонтувала власне відео про свої захоплення. Усі розповіді ліцеїстів  асистент учителя та бібліотекар Вікторія Фурман об’єднала та створила чудовий відеофільм: «Всі ми різні, але рівні». Покликання на відеофільм:
https://youtu.be/_o1y85VWOJ0