Показовий урок з фізики “У світі рухів”

6 грудня 2023 року вчителем Делечук Людмилою Василівною було проведено показовий урок з фізики у 7-Б класі на тему «У світі рухів». З нагоди свята ЗСУ урок проведено у вигляді військових навчань під гаслом сержантського корпусу ЗСУ «Слідуй за мною, роби, як я!». Метою навчань було узагальнення та систематизація набутих знань з теми «Механічний рух», використання знань та вмінь для розв’язання життєвих проблем та задач, розвиток комунікативних навичок, формування вміння роботи у групах та оцінювання своєї роботи, патріотичне виховання.
Учні працювали у відділеннях (роях). Роботою відділень керували призначені сержанти, а прес-секретарі виставляли оцінки за роботу роїв у листках самооцінювання.
Теоретичні знання перевірили за допомогою тесту на платформі «Всеосвіта» . На етапі перебазування відділень на полігон рої виконували завдання з визначення часу, який необхідний для перебазування відділення та аналіз чинників, які можуть впливати на тривалість перебазування. Крім того, було проведено дослідження фортифікаційних споруд Кам’янець- Подільської та Хотинської фортець. Учні дійшли висновку про важливість фортифікаційних споруд у війні з росією.
На етапі десантування відділень в зону бойових дій учнями розв’язані задачі на розрахунок частоти та періоду обертальних рухів несучого й рульового гвинтів та швидкості обертання лопатей гелікоптера МІ-8.
На етапі бойових стрільб під час розрахунку часу польоту снарядів системи залпового вогню «Град», самохідних артилерійських установок (САУ) та ракетних систем залпового вогню “Смерч”, які використовують вороги для обстрілу наших територій, учні зробили висновок, що часу для укриття в безпечних місцях дуже мало. Пригадали правила безпеки при сигналах «Повітряна тривога».
Під час оперативної паузи учні виміряли пульс та пройшлися стежками Довбуша, покаталися на каруселі – гойдалці та на найбільших терезах на полонині Перці в Буковелі, насолодилися дзюркотінням води у гірському струмку.
Підведення підсумків навчань здійснено за допомогою прийому «Рефлексивний екран». Зробили останні постріли в мішень та оцінили свою роботу та роботу групи на всіх етапах уроку.