Штучний інтелект чи вчитель: хто кого?

“Штучний інтелект чи вчитель: хто кого?” Відповідь на це питання шукали вчителі комунального закладу “Вінницький ліцей №6” під час педагогічної ради на тему: “Штучний інтелект в освіті: інновації, виклики, перспективи“, яка відбулася 26 березня 2024 року.

📌Розпочала педагогічну раду заступник директора Наталія КАСЯНЧУК, яка ознайомила педагогічний колектив із поняттям “штучний інтелект”, його можливостями, перевагами та недоліками. Адже, в наших реаліях поняття «штучний інтелект» вийшло за межі фантастичних книг. Майбутнє штучного інтелекту захоплює безліч можливостей та викликів. А також, впливає на життєдіяльність всього суспільства, формуючи нові уявлення про майбутнє і перспективи розвитку надсучасних технологій.

Після чого, колектив ліцею поділився на групи та отримав чудову нагоду зануритися в захопливе поле досліджень, яке перетинає галузі науки, технологій та гуманітарних дисциплін під назвою “Штучний інтелект”.

📌Віталіна БИЯКОВСЬКА та Аліна БИЯКОВСЬКА  представили учителям можливості використання застосунку Canva, зосереджуючись на тому, як засоби штучного інтелекту можуть допомогти у створенні зображень.

📌Людмила ДЕЛЕЧУК та Людмила ЧЕРЕПАНОВА розкрили лайфхаки роботи з чатом GPT, щоб він міг стати інноваційним помічником учителя та навчили їх правильно формувати промти.

📌Аніта ДУЧЕНКО та Марина МАШТАЛІР перевіряли учителів на уважність. А також, вчили їх правильно та безпечно використовувати технології штучного інтелекту, як в освітньому процесі, так і у повсякденному житті.

 📌Олена ЛАЗУРЕНКО та Юрій ІСКРА поєднали два світи та досліджували базові принципи штучного інтелекту через реалізацію його алгоритмів у вигляді фізичних моделей за допомогою конструкторів Lego.

📌Наталія КАСЯНЧУК та Діана ЧЕРЕПАНОВА продемонстрували учителям, як за допомогою технологій штучного інтелекту та платформи Gamma можна створити презентацію на будь-яку тематику за лічені хвилини.

📌Після проходження усіх локацій колектив закладу зустрівся в Арт-індустрії “Level_up” де спікери груп Олена ЖУК, Анастасія БАСЮК, Наталія КАРПОВИЧ, Марина ЧОРНОУС, Лілія ПОХИЛЬКО та Ольга КРЕПКА підвели підсумки роботи груп і дійшли висновку, що штучний інтелект ніколи не зможе замінити вчителя, оскільки ШІ неспроможний розпізнавати та взаємодіяти з емоціями учнів. Природна людська емпатія та розуміння емоцій, які можуть знадобитися у вихованні і навчанні, залишаються поза межами його можливостей.

Проте, пам’ятайте, що світ динамічний, і для того, щоб йти в ногу з часом, потрібно адаптуватися до змін та інновацій. І найголовніше – розглядати ці можливості не як загрозу, а як допоміжний інструмент професійної діяльності, зокрема освітньої.