Історико-культурний заповідник «Буша»

14 жовтня 2017 року на свято Покрови Пресвятої Богородиці учні 10-А класу на чолі із класним керівником Лучицькою Т.В. відвідали історичні місця Поділля.
 Історико-культурний заповідник «Буша» — державний заповідник, який розташований у селі Буша, що в Ямпільському районі Вінницької області.

На території та в охоронній зоні заповідника є близько десяти пам’яток археології, датованих ІV тис. до н. е.— VІІ ст. н. е., дохристиянський та християнський скельний храм V–ХVІ ст. з унікальним художнім рельєфом, залишки фортеці і підземних ходів ХVІ–ХVІІ ст. та міської ратуші ХVІ ст., козацький цвинтар ХVІІІ–ХІХ ст.
Учні мали можливість доторкнутися до пам’яток архітектури. Побачили залишки висіченого в скелі храму з унікальним художнім рельєфом.

       

Після прогулянки осіннім парком Буші  відвідали музей кераміки.
Також побували у Свято-Усікновенському скельному чоловічому монастирі. Це місце належать до унікальних природних об’єктів Середнього Подністров’я. Село розташоване біля великого каньйону Дністра на лівому березі річки Лядови, з усіх боків оточене крутими схилами долини, на яких виходами  крейди утворені стіни з печерами, стовпами, окремими скелями.
Найцікавішим для учнів було відвідування одного з найдавніших православних монастирів — скельного, який заснований в ХІ ст. та отримав поетичну назву «Подільський Афон». Він розташований на скельній терасі 90-метрової гори над Дністром. Ансамбль складається з трьох печерних храмів: Усікновення Глави Іоанна Предтечі, Святої Параскеви П’ятниці та Святого Антонія Печерського.
Піднялися на найвищу точку, дзвіницю, з якої відкрився неймовірний краєвид на річку Дністер.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.