Шевченківський тиждень “Свою Україну любіть!

В період з 6 по 10 березня 2023 року в комунальному закладі «Вінницький ліцей № 6» з метою вшанування пам’яті великого українського поета Т.Г. Шевченка, привернення уваги до його творчості, опанування здобувачами освіти духовною культурою українського народу, підвищення рівня національно-громадянського виховання було проведено Шевченківський тиждень “Свою Україну любіть!“.

7 березня відбулось ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКЕ СВЯТО “Вкраїни світиться зоря славетним словом Кобзаря…”, присвячене творчості Т. Г. Шевченка. В ході свята здобувачі освіти 5-9 класів ознайомились із духовною спадщиною Кобзаря, виданням збірки творів різних періодів, прослухали музичну композицію «Садок вишневий коло хати» у виконанні учениці 8-Є класу Гресько Марії. Прочитав свою поезію «Вишиванка» учитель української мови та літератури Самаруха О.В. під супровід музичного твору, виконаного на скрипці ученицею 10-Б класу Мізрах Поліною. Учасники свята декламували поезію Тараса Шевченка та сучасних авторів про Україну, непереможений козацький дух. Переможців конкурсу виразного читання віршів було нагороджено грамотами.

Також, в цей самий день у приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею була проведена виставка «Шевченко в кожному серці» для вчителів української літератури. Захід організований комунальною установою «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Вінницької міської ради» спільно з Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм. Учителька української мови та літератури Лілія Похилько зі своєю ученицею 11-В класу Шалденко Марією, неодноразовою учасницею МІЖНАРОДНОГО МОВНО-ЛІТЕРАТУРНОГО КОНКУРСУ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА, відвідали виставку, де дізнались маловідомі факти про Кобзаря, про зв’язок його із Поділлям, про Шевченка у творчості митців Вінниччини.

9 березня здобувачі освіти 5 класів здійснили віртуальну подорож “Тарасовими стежками“. А допомогло їм у цьому шкільне туристичне агентство”Шевченко -TOUR” та його екскурсоводи Ольга Анатоліївна Крепка, Ліна Василівна Шкільняк та Алла Петрівна Сімакова. Юні мандрівники відвідали Моринці, Київ та Канів, де дізналися про дитинство Шевченка, його мистецьку спадщину та вшанування пам’яті Великого Кобзаря. Як із будь-якої реальної подорожі, п’ятикласники “привезли” магнітики, буклетики, сувеніри. Не обійшлося і без заохочування. Віримо в Перемогу України та плануємо реальну подорож Тарасовими стежками!

Алла Вікторівна Бахтіна, Ліна Василівна Коваленко та Олександр Вікторович Самаруха провели пізнавальну гру ” Детектор брехні” для здобувачів освіти 6-11 класів, під час якої діти пригадали цікаві факти з життєпису поета, дізналися багато нового щодо вшанування його пам’яті в Україні та світі.

Ольга Вікторівна Гелевань та Анжела Володимирівна Шепета підготували гру-вікторину «Живе під сонцем любові Шевченкова весна..» , у якій взяли участь здобувачі освіти 7-В та 9- А класів, які пригадали життєвий та творчий шлях поета. Діти не просто вшанували пам’ять про поета, а відчули, як через його творчість проходить любов до України, народу, рідної мови.

Лілія Віталіївна Похилько, Тетяна Василівна Лучицька та Альона Миколаївна Патій презентували дослідницький проєкт «Шевченко у ХХІ столітті» для здобувачів освіти 10-А та 10-В класів. Протягом заходу діти пригадали важливі події у житті Т. Г. Шевченка, простежили роль Кобзаря у суспільному житті України протягом кількох століть, акцентували увагу на тому, що слова Пророка актуальні сьогодні, як ніколи, вони мотивують воїнів ЗСУ, митців стріт-арту, художників світового рівня. Під час дослідження діти виконували інтерактивні вправи, декламували поезії, прослуховували композиції митця у сучасній обробці. По завершенню десятикласники отримали сертифікати на «10», «11», «12» за активну участь у заході.

Щовесни, коли тануть сніги і над рястом засяє веселка, повні сил і живої снаги, ми вшановуємо пам’ять Шевченка! 10 березня 2023 року у стінах ліцею №6 зусиллями уздобувачів освіти 7-Б та 7-Г класів під керівництвом Оксани Василівни Довгань та Мирослави Григорівни Бабань було проведено захід «Шевченко крізь століття», присвячений 209-ій річниці від дня народження видатного українського письменника – Тараса Григоровича Шевченка. Діти
продемонстрували відмінні знання біографії та творчості Великого Кобзаря. Пророчі Шевченкові слова століттями живуть у пам’яті та серцях українців, нагадуючи про мужність, міць, силу, волю наших славних синів України! Слава Збройним Силам Україні, які як ангели-охоронці оберігають наш мир заради майбутнього юних поколінь у вільній, соборній Державі! Слава Україні! Героям слава! «І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і
будуть люде на землі».

Здобувачі освіти 6-А та 6-Б класів зі своїми вчителями Антоніною Миколаївною Шумною та Мариною Василівною Попович протягом певного часу працювали над проєктом “Подорож у країну Тарасового дитинства“. Здобувачі розширили знання про життєвий та творчий шлях Т. Г. Шевченка, пробудили інтерес до вивчення спадщини Т. Г. Шевченка; розвивали мислення, уяву, пам’ять, дикцію, артистичні здібності.

Здобувачі освіти 8-Г класу зі своїм класним керівником Мариною Дмитрівною Петренко підготували мистецький проєкт “Наші у світі: Тарас Шевченко. Найкращі пам’ятники Кобзарю“. В цьому класі навчаються діти з різних міст нашої країни, через війну вони тепер живуть у Вінниці. Саме вони розповіли про пам’ятники поету в їх рідних містах. А ще гості проєкту, здобувачі освіти 8-А і 8- Є класів, дізнались про шанування пам’яті Кобзаря за кордоном.