Інформаційно-ресурсний центр “BookSpace”

Інформаційно-ресурсний центр здійснює свою роботу відповідно до Положення “Про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу” та річного плану роботи бібліотеки закладу за такими розділами:

1. Робота з читачами щодо задоволення читацьких потреб: до бібліотеки записані 1976 учнів, всі педагогічні та технічні працівники. В серпні здійснено перереєстрацію та оформлення читацьких формулярів для учнів 1-х класів.
Бібліотечний фонд станом на 1 вересня 2023 року становить  58374 примірники, з них:
📚43582 прим. навчальних підручників;
📚28 прим. дидактичної літератури;
📚14792 прим. художньої літератури.
У серпні 2023 року здійснено роботу по забезпеченню підручниками учнів 1-11 класів. Видано 12871 примірників підручників.
Забезпеченість підручниками учнів на 2023-2024 навчальний рік складає – 95  % . Для забезпечення підручниками усіх учнів було взято у тимчасове користування підручники в інших закладах освіти, а саме: Вінницький ліцей № 14 – 33 шт., Вінницький ліцей № 12 – 20 шт., Вінницький ліцей № 30 – 385 шт., Вінницький ліцей № 16 – 30 шт., Вінницький ліцей № 33 – 22 шт., Вінницький ліцей № 18 – 30 шт.
Для учнів 5-х класів отримано за державним замовленням підручники з трьох предметів: “Математика”, “Українська мова” та “Пізнаємо природу”, інші позиції забезпечено за кошти батьків. На початку навчального року згідно програми “Шкільний підручник” здійснено електронний  облік усіх підручників для учнів 1-11 класів. Завантажити підручники в електронному вигляді можна за покликанням: http://surl.li/mwurn
Дані про облік підручників, виданих за державним замовленням за рахунок державних коштів, вносились також до єдиної системи ІУСО. В цьому році отримано та внесено в картотеку 3034 підручників.

2. Інформаційне забезпечення вчителів та адміністрації – з цією метою постійно здійснюється масове та індивідуальне інформаційне обслуговування через виставки, інтерактивні плакати, інформаційні хвилинки на сайті закладу в розділі Е-бібліотека http://surl.li/mwuss . Розроблено сторінку «На допомогу класному керівнику» – http://surl.li/mwvgj – та «Сучасний урок» http://surl.li/mwvho .  Тут можна знайти різноманітні матеріали, шаблони, таблиці для роботи з учнями та організації освітнього процесу, цікавого сучасного уроку.

3. Робота щодо популяризації читання та виховання бережливого ставлення до книги. Однією з ефективних форм пропаганди літератури є книжкова виставка тому щомісячно в залежності від історичних та знаменних дат за пріоритетними напрямами: вивчення читацьких інтересів; виховання інформаційної культури;  національно-патріотичного; художньо – естетичного; привентивно – правового; морального та; екологічне виховання учнів готуємо тематичні полички, , інфодайджеси , віртуальні вікторини, інформаційні мікси, калейдоскопи, бібліомікси як  у бібліотеці, так і на блозі: http://surl.li/mwuto
До дня захисників України висвітлено інформаційну підбірку «12 книг про захисників України», інтерактивні плакати до дня народження М.Коцюбинського, 105-річниці В.Сухомлинського, 185-річниці з дня народження Івана Нечуй-Левицького тощо… http://surl.li/mwuvo
Також у бібліотеці оформлена постійнодіюча виставка «Нова українська школа» з методичними рекомендаціями для вчителів початкової школи.

Нині, розвиток закладу загальної середньої освіти неможливий без інноваційного розвитку бібліотеки. Тому з метою створити інформаційно-ресурсний центр як єдину інформаційну систему в інформаційному просторі ліцею для задоволення інформаційних потреб усіх учасників освітнього процесу, а також наблизити рівень освіти в закладі до європейських та світових стандартів через якісну бібліотечно-інформаційну систему з використанням інноваційних технологій було створено методичний проєкт «Створення інформаційно-ресурсного центру “Book Space”, як шлях до євроінтеграції країни». Відповідно до проєкту створенно електронну віртуальну базу бібліотеки “BookSpace”, що містить наступні розділи:
📚Е – бібліотека, яка містить художню та навчальну літературу; http://surl.li/mwuss
📚Просвітницький блок складається з двох локацій: це інформаційний ресурс на блозі та карта світу http://surl.li/mwuwh
📚Інтернет – навігатор – це структуровані каталоги посилань на ресурси інтернету: має навігацію в трьох напрямках http://surl.li/mwuxk.
📚Інклюзивна освіта- це розділ, що містить методичну на норматично правову підтримку на допомогу вчителям, учням та батькам  http://surl.li/mwuwx

Бібліотечний урок-крок до читача

Бібліотечний урок – організаційна форма навчального заняття, що практикується в системі просвітницької діяльності бібліотек і стосується реалізації програм формування культури читаннябібліотечно-бібліографічних знань та інформаційної культури особистості; один із дидактичних засобів бібліотечної педагогіки, що використовується для виховання читацької компетентності, прищеплення користувачам бібліотеки навичок самоорганізації, вміння орієнтуватися в інформаційному просторі. https://biblioteka06.blogspot.com/p/blog-page_1.html
Традиційно  З 1 по 31 жовтня 2023 року в шкільній бібліотеці проходив Всеукраїнський місячник -2023 під гаслом «Вірю в майбутнє твоє, Україно!» http://surl.li/mwuun                                                  
У рамках місячника було проведено:
📌майстер-клас для учнів 6-В та 5-Є кл «Виготовлення оберегів для захисників»;
📌віртуальна подорож «Мій рідний край – частинка України»;
📌оформлена виставка літератури «Слава козацька вічно жива»;
📌апетитна вікторина «Україна смакує» для учнів 5-Є кл та 7-В;
📌 бібліотечний урок для учнів 1-х кл «Мандрівка книжковим містом»;
📌зустріч з поетесою-прозаїком  Галиною Рибачук-Прач для учнів 2-В кл;
📌 поетичний марафон для учнів 5-11 кл «Моя незламна Україна»;
📌 майстерня знань «Цікаві факти про Україну»;
📌 інформаційна хвилинка «Мова – духовний скарб нації».