Шевченківські дні

7 березня 2024 року в комунальному закладі “Вінницький ліцей № 6” розпочався Декадник української мови і літератури, приурочений до 210-річчя з дня народження Т. Г. Шевченка. Учителі Шумна А. М., Попович М. В. провели літературно-мистецьку зустріч для учнів 7-х класів «Шевченківський дивосвіт», випустили літературний вісник «Великий Кобзар», організувала виставку дитячих малюнків учитель Чорноус М.В. Якщо бути уважними і згадати рядки з Кобзаря, які нам уже здавалися такими банальними, які уже так звиклися, ми їх машинально пам’ятаємо та перестаємо надавати їм того значення, яке закладав автор, то можна прослідкувати, що дивним чином ми, у ХХІ ст., згадуємо пророчі слова Тараса Шевченка: “Борітеся поборете! Хай Вам Бог помагає!”

Також 7 березня у рамках Декадника української мови і літератури, присвяченого 210-річчю з Дня народження Тараса Шевченка, учні 7-А та 3- Б класів під керівництвом учителів Шумної А. М. та Любченко О. Д. провели усний журнал «Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття». Під час зустрічі третьокласники познайомились із творчістю Великого Кобзаря, літературною спадщиною та декламували невмирущі рядки його віршів

8 березня 2024 року з нагоди 210-ї річниці з Дня народження Т. Г. Шевченка учителі Довгань О. В., Шинкевич В.І. та провідний бібліотекар закладу Фурман В.О. провели віртуальну подорож «Музей Тараса Шевченка» для учнів 8-х та 6-Б класів, познайомили із виданнями творів Великого Кобзаря, його безцінною спадщиною. Учитель Шинкевич В.І. та бібліотекар Фурман В.О. взяли участь у Всеукраїнському творчому конкурсі «Мій Шевченко» та вибороли ІІІ місце у номінації «Відеомистецтво», назва роботи – «Поетичний марафон до 210- річчя від Дня народження Тараса Шевченка».

11 березня учитель Шумна А. М. провела показовий урок з української літератури в 7-А класі на тему: “Добро та зло в повісті-казці Марини Павленко “Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських.. Часові площини, казкове й реалістичне в повісті-казці”. На уроці семикласники познайомилися із цікавими епізодами із життя Марини Павленко, її творчістю; зрозуміли сюжет повісті-казки, визначили реалістичне й фантастичне у творі, переглянули цікаві відео, інтерактивні форми та методи роботи сприяли активізації учнів на уроці.

14 березня для учнів 5-х класів та 15 березня для учнів 6-х класів учителями Крепкою О.А., Шкільняк Л.В. та Ткаченко С.І. було проведено вечірку “Гостини у Тараса” з нагоди 210 річниці з Дня народження Тараса Шевченка. Напередодні класні колективи отримали запрошення та прийшли на свято з чудовими подарунками – художніми номерами, які присвятили Великому Кобзарю. Співали чудові пісні, виконували хореографічні композиції, проводили руханки і, звісно ж, декламували рядки безсмертної Шевченкової поезії. Для гостей було проведено конкурси на кращого знавця життя та творчості Тараса Шевченка (Кахут та “Шевченків борщ”), а переможці отримали подарункові сертифікати на 12 балів за урок української мови чи літератури. На завершення свята, як ведеться, було частування учнів смаколиками, проте не звичайними, а з певними бонусами, які НУШенята зможуть використати на уроках української словесності (квитки на звільнення від домашнього завдання, +2 бали до оцінки за урок, проведення уроку для однокласників тощо).

15 березня 2024 року учителі Бахтіна А.В. , Коваленко Л.В., Самаруха О.В. провели для учнів 9-х класів мовознавчий проєкт з елементами квізу «Мовні сили України», під час якого учні дізналися про етапи розвитку писемності та роль Т. Г. Шевченка в розвитку української мови та літератури, позмагалися в тому, хто краще знає таємниці рідної мови, хлопці чи дівчата, насолодилися красою української пісні та поетичного слова. З такими знавцями української мови все буде Україна

15 березня 2024 року було проведено показовий захід «Шевченко завжди на часі» для учнів 9-Д,Г та 11-х класів учителями української мови, літератури та зарубіжної літератури Лучицькою Т.В., Патій А.М., Похилько Л.В. Здобувачі освіти повторили відомості про життя і творчість Т. Г. Шевченка, простежили роль Кобзаря у суспільному житті України протягом кількох століть, збагачували мову і мовлення.
Історико-літературний проєкт сприяв вихованню національної самосвідомості учнів та учениць, почуття гордості за Україну та її національного генія Т. Г. Шевченка.

У рамках Шевченківських днів з метою вшанування видатного сина українського народу у Комунальному закладі «Вінницький ліцей №6» 19 березня 2024 року було проведено інтелектуально-патріотичну гру «З Україною в серці» між учнями десятих класів під керівництвом учителів Петренко М. Д. і Шепети А. В. Здобувачі освіти збагатили знання з української мови, народознавства, дізнались багато цікавого про Т. Г. Шевченка, визначних діячів української словесності та історії України.