Тижневик інклюзивного навчання «Рівний – рівному»

В рамках інформаційно-роз’яснювального тижневика щодо  інклюзивного навчання «Рівний – рівному» практичним психологом закладу Березюк Т.Є. було проведенно з учнями 7 класів тематичні кола: «Ми різні – ми однакові», «Толерантність – основа сьогодення». Мета заняття: показати значимість толерантності під час взаємодії з іншими, закріпити знання учасників про компоненти толерантності, учити розуміти і поважати один одного, удосконалювати вміння толерантного спілкування. На занятті для учнів 3 класів «Дружба- без образ» говорили про сутність поняття «дружба», показували якими якостями повинен володіти справжній друг, яку роль відіграють друзі в нашому житті; як розвинути прагнення дружити з оточуючими. Попрактикувалися  та закріпили знання «Добрий вчинок» на онлайн платформі LearningApps. Велике емоційне враження залишилося від терапевтичної казки «Про хлопчика Петрика», діти згадали про добрі справи, які вони роблять і поділилися ними.  З учнями 4 класів провела заняття «Особисті кордони- що це?», з’ясували  з чого починається становлення особистих кордонів; які різновиди кордонів бувають і чому вони взаємопов’язані; як коректно відмовити людині; що робити, коли ваші кордони порушують. Переглянули сучасні мультфільми з даної тематики та короткі позитивні відео (“Гадкий Я”, “Секрети домашніх тварин”).

З  учнями 8-9 класів відпрацювали оптимальні шляхи та прийоми поведінки за допомогою карткової ігрової методики «Коло безпеки», де розглядалися теми  «Мій світ без насильства», «Дитина і булінг», «Дитина  і насильство в Інтернен- мережі»,  «Дитина і незнайомці». Метою даної гри було підвищення рівня знань щодо проблем пов’язаних з насильством, розглянути основні форми та особливості насильства та жорстокого поводження з дітьми, спростувати міфи та відшукати факти, що стосуються явища насильства, підвищити обізнаність про небезпеки в Інтернет-мережі.

З молодими педагогами на занятті «Всі діти мають рівні права» будували  ефективну командну взаємодію для роботи з дітьми з ООП, складали портрет дитини з ООП, визначали якості успішного педагога та знаходили прийнятні методи зняття напруги.

Завершився тиждень он-лайн заняттям з батьки учнів з ООП на тему  «Психологічне здоров’я батьків є необхідною умовою здоров’я дітей». Метою заходу було формувати вміння і навички батьків дітей з особливими освітніми потребами щодо збереження та зміцнення свого психічного здоров’я через оволодіння способами психічної саморегуляції та активізацію особистісних ресурсів. Завершили заняття технікою заспокоєння актора Ентоні Гопкінса.