Тиждень фізики та інформатики

Протягом 22-30 квітня в комунальному закладі «Вінницький ліцей № 6» з метою сприяння інтелектуального розвитку здобувачів освіти, розвитку розумової діяльності, підвищення інтересу здобувачів освіти до вивчення фізики та інформатики, формування наукового світогляду, інформаційно-комунікаційної компетентності, розширення й поглиблення знань, умінь і навичок, а також виховання самодисципліни та самоорганізації було проведено тиждень фізики та інформатики. Протягом якого здобувачі освіти 5-11 класів мали можливість взяти участь в онлайн-конкурсі «Фізика та інформатики навколо нас» (детальніше ТУТ) та відеочеленджі «Фізичний експеримент в домашніх умовах» (детальніше ТУТ).

22 квітня команда «Fenix 6» комунального закладу «Вінницький ліцей №6» брала участь у Всеукраїнському онлайн захисті Інноваційних проєктів за темою сезону 2022-2023 SUPEPOWERED, організованому ГО “Міжнародна організація «Інноваційні освітні технології». Команда під керівництвом тренера Іскри Юрія Васильовича та заступника директора Сабардак Ірини Юріївни представила проєкт «Допоможи собі та природі». Учасники продемонстрували роботу сонячної батареї, розміщеної на «чудо-вежі», яка має можливість повертатись у двох площинах зі сходу на захід та змінювати кут нахилу в залежності від часу доби. Завдяки цьому можна досягти максимальної ефективності роботи сонячної батареї і мінімального терміну окупності проєкту.

Учитель інформатики Іскра Юрій Васильович для здобувачів освіти 8-10 класів протягом тижня проводив інформаційну трибуну «Видатні українці в інформатиці». Дослідження та доповідь з даного питання зробила учениця 10-В класу Венславовська Ірина. Дане дослідження виявилось цікавим та корисним, адже багато учнів не знали імена всесвітньо відомих українських вчених в інформатиці.

Учителі фізики Делечук Людмила Василівна, Сабардак Ірина Юріївна та Черепанова Людмила Олександрівна провели майстерки з моделювання фізичних явищ та процесів «Фізика в житті людини». На початку вчителями проведено інструктаж з техніки безпеки в кабінеті фізики під час проведення дослідів. Запропоновано для спільного перегляду презентацію з дослідами. Відео та фотоматеріали з проведення дослідів можна переглянути ТУТ.

25 квітня ученицями 9-Г класу Рябцевою Дар’ю, Олійник Ганною, ученицями 9-Б класу Скрицькою Діаною та Кирисиною Вікторією, ученицею 9-А класу Зеленою Ольгою та учнями 10-Б класу Кобрій Назарем та Пузіковим Костянтином під керівництвом учителя інформатики Кобрій А.Л.. було проведено позакласний захід «Ток-шоу «Штучний інтелект: плюси та мінуси» для учнів 7-их та 9-В класів. Під час заходу учні продемонстрували новинки щодо застосування штучного інтелекту. В результаті обговорення звернули увагу на плюси та мінуси використання людством AI. Присутні переглянули відеоролики про першого робота Софію та ознайомилися з історією GPT-чату. Глядачі проявили активну в обговоренні питань щодо штучного інтелекту.

Учителями інформатики Касянчук Наталією Володимирівною та Черепановою Діаною Дмитрівною для здобувачів освіти 5-А класу було проведено інтелектуальну гру «Безпечний Інтернет». Діти були поділені на три команди “Всезнайки”, “Дослідники”, “Розумники” та виконували різноманітні завдання, які сприяли розвитку їхніх навичок та знань про безпеку в Інтернеті, вчилися розпізнавати небезпечні ситуації в Інтернеті, вміти захищати свої персональні дані, знати, як поводитися в соціальних мережах та зберігати конфіденційну інформацію.

26 квітня здобувачі освіти 11-А класу під керівництвом учителя фізики Черепанової Людмили Олександрівни презентували проєкт «Чорнобиль немає минулого часу». Розглянуто причини трагедії на ЧАЕС, проаналізовано правильність прийнятих рішень щодо її ліквідації, оцінено наслідки впливу радіоактивного випромінювання на здоров’я ліквідаторів та вказано на можливість повторення трагедії на Запорізькій АЕС через військову агресію Росії

Здобувачі освіти 9-их класів під керівництвом учителів фізики Делечук Л.В., Сабардак І.Ю. та здобувач освіти 6-10-их класів під керівництвом учителя інформатики Кобрій А.Л. працювали над дослідницько-пошуковим проєктом “Атомна енергетика: за і проти“. Опрацювавши зібраний матеріал, учні висловили власні судження про те, яке їхнє власне ставлення до даної проблеми.

27 квітня асистенти вчителів закладу провели Інженерний день у рамках STEM тижня, який тривав з 22 по 29 квітня. Під гаслом «Ми STEM –мимо» у заході взяли участь діти з особливими освітніми потребами. Ресурсна кімната перетворилась на дослідницьку лабораторію, в якій творчі педагоги змогли пробудити цікавість та стимулювати креативність учнів. Насамперед діти досліджували природне явище вітер, створивши власними руками вітрячки. Далі тренували дихання за допомогою тренажера, який також виготовили самостійно. Наступним кроком було майстрування цікавої іграшки, за допомогою якої учні мали можливість дослідити закони фізики. А під час проєктування дитячого майданчика, діти з особливими освітніми можливостями змогли відчути себе справжніми ландшафтними дизайнерами. Набуті знання та навички допоможуть юним дослідникам краще пристосуватися до життя у сучасних умовах, критично мислити та аналізувати ситуації. День видався неймовірно цікавий, пізнавальний, інтерактивний та сповнених нових знань і вражень

28 квітня на годині спілкування для здобувачів освіти 9-11 класів та 8-Д класу учителем фізики й астрономії Делечук Людмилою Василівною було проведено інсценізований захід з астрономії «Український віраж на космічній орбіті». Даний захід став продовженням години спілкування на тему «Україна – космічна держава», яка була проведена 12 квітня. Мета – розкрити ідею використання ракет для польотів і втілення її на практиці, показати роль українських учених у розвитку космонавтики та зосередити увагу учнів на космонавтах, які родом з України. Головними виконавцями дійства були учні 9-А, 9-Д, 10-А, 11-А, 11-Б та 11-В класів. Розпочався захід з гімну України. В першій частині виступу до учнів з минулого завітали Дедал з сином Ікаром, цар Етана, Александр Македонський, китаєць Ван-Ху, французький письменник Сірано де Бержерак, французький письменник Жуль Верн з розповідями про те, як і на чому їм вдалося піднятися в небо. В другій частині до учнів завітали українські вчені Микола Кибальчич, Костянтин Ціолковський (нащадок Северина Наливайка), Юрій Кондратюк, Сергій Корольов. Переглянули відеофрагменти про їх діяльність. В третій частині на сцену піднялися юнаки 10-11 класів, які представляли космонавтів, родом з України. Завершили виступ піснею рок-групи «Contra bass» з піснею «Мій герой»

Учителі інформатики Касянчук Наталя Володимирівна та Черепанова Діана Дмитрівна провели для здобувачів освіти 6-их класів гру «InfoSprint». За допомогою якої, діти мали змогу показати свої знання з інформатики та позмагатися за сертифікати на 12, 11 та 10 балів з інформатики. Розпочалася гра, звісно ж, з розминки, де команди по черзі відповідали на питання. Далі шестикласникам потрібно було побачити, прочитати і записати чим побільше термінів з інформатики, тим часом уболівальники допомагали своїм командам отримувати додаткові бали, розгадуючи ребуси. Також, діти визначали де істинне твердження, а де – хибне, складали слова з літер, які містяться в слові “інформатики”, виконували руханку, продовжували фрази і т. д.. А на завершення, за допомогою жестів і міміки, показували різноманітні пристрої. В результаті гри, сертифікат на 10 балів з інформатики отримали команди 6-А та 6-Є класів,  сертифікат на 11 балів отримала команда 6-Б класу, а переможцями стала команда 6-Г класу та отримала сертифікат на 12 балів.

29 квітня команда комунального закладу «Вінницький ліцей №6» «Friends team» виборола 1 місце у фестивалі робототехніки Vinnytsia Robo Camp у виставці проєктів, виконаних із Legо «Школа майбутнього». Команда представила проєкт енергоощадна школа «EKO FRIENDLY SCHOOL». Учасники розповіли, як можна модернізувати школу і зробити її енергоощадною (детальніше ТУТ)